I ett grottmassiv i Armenien har arkeologerna hittat den hitintills äldst daterade utrustningen för vintillverkning. Den grotta där fynden gjorts ligger strax utanför en by vid namn Areni, som fortfarande är känd för sin vintillverkning. Platsen är belägen i sydöstra Armenien, vid gränsen till Iran.
Enligt arkeologerna är det en komplett anläggning man funnit i grottan, för att tillverka, jäsa och lagra vin. Här finns bland annat en enkel vinpress och lerkärl för jäsning och lagring av vinet. Enligt forskarna tyder det mesta på att vinet tillverkats på det traditionella sättet, genom att druvorna trampats och saften fått rinna ner i jäskärl. Bland fynden finns även gammalt vin och rester från pressade druvor, kärnor och växtdelar från vinrankor. Så ock en bägare som tillverkats av något djurhorn, samt en lerskål att dricka ur tillsammans med lerskärvor från andra skålar. Forskarna har analyserat druvresterna och funnit att de kommer från en odlad druva – Vitis vinifera – vilken fortfarande används för vintillverkning.
I ett bibelhistoriskt perspektiv blir fyndet extra intressant, med tanke på att grottan i Armenien inte ligger särskilt långt från Araratbergen, där arken med Noas familj strandade enligt Bibeln (1 Mos 8:4). Fynden i den armeniska grottan har daterats med kol-14 – metoden till lite drygt 6000 år. Då kol-14- metoden inte är i jämnvikt blir åldern för hög då man använder den på äldre fynd. Men här bör det ändå stämma ganska bra med tiden strax efter Noa. Den tid då människosläktet börjat växa till, och kanske andra familjer och så småningom folkslag bosatte sig i området.
Enligt 1 Mos 9:20 var Noa den förste som planterade en vingård. Mer än så berättar inte Bibeln, annat än i relation till att han var en åkerman och i samband med de följder som vinodlingen fick. Med tanke på att Noa benämns som en åkerman odlade han förmodligen mer än bara vindruvor, men det är druvorna som är intressanta för sammanhanget.
Källor:
http://graphics8.nytimes.com/packages/pdf/science/YJASC_2685.pdf
http://www.physorg.com/news/2011-01-earliest-winery-armenian-cave.html
Bild ovan: Nutida druvklase av den druvsort – Vitis vinifera – som arkeologerna, tillsammans med utrustning för vintillverkning, hittat rester av i en grotta i Armenien. Än idag är detta den vanligaste arten för framställning av vin. (Foto, pixabay.)