Trollsländans vingstyrka som korrugerad plåt

Det är lätt att fascineras av trollsländan. Såväl av dess skimrande skönhet, som hur lätt och snabbt den rör sig. Trollsländan har en otrolig förmåga att blixtsnabbt kasta sig åt sidan, röra sig uppåt, sväva fritt i luften och sedan omedelbart ändra riktning. Den kan komma upp i en flyghastighet av över 50 km i timmen, och rör sig ibland över stora avstånd. Man känner till sländor som flugit 300 km över vatten.

En forskningsstudie har visat att den avancerade flygtekniken kommer av att trollsländans fyra vingar kan röras oberoende av varandra. De flesta insekter har endast ett vingpar, och även hos dem som är utrustade med två par synkroniseras dessa med varandra.1-2 I en annan forskningsstudie har det visats, att samtidigt som vingarna är starka och robusta är de mycket flexibla. Enligt forskarna beror dessa egenskaper på att vingarna är uppbyggda av ett finmaskigt nät av trådar, och en sorts veckad tredimensionell struktur. Lite grann som korrugerad plåt.3

Enligt evolutionsteorin uppträdde de första trollsländorna för ca 300 miljoner år sedan. (Åldern är baserad på de stenkolslager man funnit dem i, daterade efter den geologiska tidsskalan.) Trots skörheten, hos framför allt vingarna, finns det många trollsländor bevarade som fossil. Den enda egentliga skillnaden man kan se mellan dem och nu levande arter är att vissa av de forntida var så mycket större – några av dem mätte över 80 centimeter mellan vingspetsarna. Idag har de största en vingbredd på knappt 20 centimeter, de flesta betydligt mindre.

Och vingarnas unika uppbyggnad och funktion bör alltid ha varit densamma.

Källor:
1. flight.pdf http://dragonfly.tam.cornell.edu/publications/2008_Dragonfly
2. http://www.sciencedaily.com/releases/2007/09/070924142926.htm
3. http://rstb.royalsocietypublishing.org/content/371/1704/20150389

Bild ovan pixabay.

 Bortsett från storleken finns inga större skillnader mellan nutida och fossila trollsländor.

Trollsländans vingar är uppbyggda av ett finmaskigt nät av trådar, och en sorts veckad tredimensionell struktur.