Saharas silvermyror – öknens sprinterlöpare

Silvermyrorna i Sahara (Cataglyphis bombycina) är, så långt forskarna idag känner till, världens snabbaste myror. På en sekund hinner de ta över 40 steg och nå en sträcka på 85 cm.

Dessa små myror är oerhört snabba och kan lätt ta sig mellan olika platser för att undvika solen. Ibland handlar detta om växter, som de klättrar upp i för att svalka sig. Något som väl kan behövas då silvermyrorna lever i Saharas varmaste delar, och dessutom är aktiva under dagens varmaste timmar. Det sistnämnda för att undvika insäktsätande djur som är inaktiva den tiden på dygnet. Sin egen föda söker myrorna bland annat på djurkadaver och bidrar därigenom till renhållningen i öknen.

Nu har en grupp forskare studerat myrornas teknik, hur det är möjligt för dem att komma upp i de hastigheter de presterar. Enligt forskarnas resultat förlängs myrornas kliv, då de ökar farten, från 4,7 mm till 20,8 mm. Vid den tidpunkten byter myran sin löpteknik och går från vanligt springande till galopp, så att alla sex benen är i luften samtidigt. Varje enskilt ben rör då endast marken vid sju millisekunder åt gången, och myran undviker att sjunka ned i den heta sanden. Nu vill forskarna gå vidare i sina studier med att studera myrornas muskelsammandragningar, som man tror kan vara de snabbaste som någonsin har upptäckts.1 – 3

Namnet silvermyra kommer från en silverfärgad hårbeklädnad på myrornas rygg och sidor. Ett hår som reflekterar bort det mesta av det solljus som träffar dem. Även undersidan av myrorna är beklädd med en mjuk, silvrig yta som reflekterar hettan som kommer upp från den heta ökensanden. En annan anpassning till det heta ökenklimatat är att innan myrorna boet tillverkar kropparna några särskilda ämnen, så kallade värmechockproteiner. Dessa gör att cellerna klarar en kroppstemperatur på 60 grader C som det kan röra sig om.4 – 6

I det stora hela är Saharas silvermyror ett av många intressanta exempel på olika djurs rika anpassningsmöjligheter, till olika slags miljöer och klimat.

Källor:
1. https://phys.org/news/2019-10-world-fastest-ant-855mms.html
2. https://jeb.biologists.org/content/222/20/jeb198705
3. https://www.nyteknik.se/samhalle/darfor-ar-silvermyran-varldens-snabbaste-myra-6975379
4. http://news.sciencemag.org/evolution/2015/06/silver-hairs-keep-desert-ants-cool
5. http://www.sciencemag.org/content/early/2015/06/22/science.aab3564
6. http://phys.org/news/2015-06-saharan-silver-ants-electromagnetic-extremely.html

Foto ovan, pixabay

Saharas silvermyror är ett fint exempel på djurs förmåga att anpassa sig i extrema miljöer (vyer från Saharaöknen, pixabay). Dessa myror är en av världens 14 000 olika arter av myror, med många olika levnadssätt.

Ett 80-tal av dessa myrarter finns i  Sverige (foton från Västerbotten).

Myror orienterar sig baklänges

Jordbruks-myror på Fiji

Myror och växter tillsammans

Fossil jättemyra från Wyoming

Fem myror är fler…

Ökenmyror luktar sig hem

Myror bra på trafikstockning