Allt fler fossil visar sig ha protein bevarat, trots att de daterats till åtskilliga miljoner år. Nu senast har forskarna hittat det i en mosasaurie, daterad till 70 miljoner år. Studien har gjorts av en forskargrupp vid Lunds universitet under ledning av Johan Lindgren.1-2
Mosasaurus var en av forntidens stora havsreptiler, där vissa exemplar beräknas ha varit 17 meter långa. Exakta längden kanske inte alltid är lätt att uppge, då skeletten är långt ifrån så kompletta som det som Lindgren med team studerat. Ofta är de istället ganska ofullständiga och har fått pusslats ihop av paleontologerna. Men rejält stora var flera av dessa havsdjur, om det råder ingen tvekan.
Det svenska forskarteamet har gjort noggranna undersökningar på ett nästan komplett mosasaurus-skelett på Natural History Museum i Los Angeles. De har även tidigare publicerat studier av skelettet och bland annat visat att dessa djur var betydligt skickligare på att simma än vad forskarna tidigare trott.3 Lundaforskarna menar att de simmade på ett liknande sätt som hajar med sin strömlinjeformade kropp och genom att ”propellra” sig fram med sin kraftiga stjärt. Och nu publicerar man alltså en forskningsstudie som visar att man hittat bevarat protein i skelettet.
Källor:
1. http://www.physorg.com/news/2011-05-endogenous-proteins-million-year-old-giant-marine.html
2. http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0019445
3. http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0011998