Endast bråkdelen av en sekund räddar örnen i turbulenta stormar. Det visar en forskningstudie som publicerades för några år sedan. Genom att dra in vingarna under kroppen, under ett kort ögonblick, hjälper detta örnen att inte blåsa iväg i de starka vindarna. Den kan då stadigt och jämnt behålla sin kurs.
Den örn som forskarna bedrivit sin studie på är den så kallade stäppörnen (Aquila nipalensis). Kanske kan man utgå ifrån att även andra örnar använder sig av samma beteende. Men hitintills är det endast stäppörnen som studerats lika noggrannt.
Stäppörnen har tidigare haft ett tämligen stort, europeiskt utbredningsområde. Idag har det dock detta minskat kraftigt, och stäppörnen står på rödlistan som starkt hotad. Trots örnens skicklighet att reda ut turbulenta stormar uppe i skyn, så lurar värre faror än så nere på marken – ofta föranledda av människans påverkan, dessvärre.
För övrigt att säga om stäppörnen är, bland annat, att den är cirka 60-80 cm lång och har en vingbredd på bortåt två meter. Att den främst häckar i Asien, där den som livsmiljö föredrar öken, halvöken, stäpp eller savann. Men att den, mest varje år, är en sällsynt gäst här i Sverige. Då främst i Skåne och på Öland.
Den teknik som örnarna använder är något som flygplanskonstruktörerna gärna skulle ta efter. Det ligger dock långt fram i teknikens underbara värld, om någonsin. Men nu har forskningen ändå kommit så långt att man förstått hur örnen klarar kursen i storm och starka vindar.
På bråkdelen av en sekund, en fantastisk design bakom den bedriften!
Källor:
http://news.sciencemag.org/plants-animals/2014/10/eagles-collapse-wings-deal-turbulence
http://rsif.royalsocietypublishing.org/content/11/101/20140645.full.pdf+html?sid=5a8cbd04-7395-44b6-bf08-4670e46d25e0
https://sv.wikipedia.org/wiki/St%C3%A4pp%C3%B6rn
Samtliga foton, pixabay.