En djupdykande val inom familjen näbbvalar – småhuvudvalen (Ziphius cavirostris) – har slagit nytt världsrekord för valar, med att hålla andan under vattnet. Rekordet ligger nu på tre timmar och 42 minuter, på ett djup av nästan 3000 meter.1
En grupp amerikanska forskare upptäckte detta nyligen i ett projekt, där man studerat hur valar återhämtar sig vid längre dykningar. Den vanligaste dyklängden för småhuvudvalen var annars runt en timme. Men rekordhållaren förbluffade forskarna med att hålla sig i djupet i tre timmar och 42 minuter. Någon längre återhämtningstid, på grund av den långa dyktiden, kunde dock forskarna till sin förvåning inte se.
Som en jämförelse kan nämnas att blåvalen dyker – lodrätt – ner i havsdjupet till ett maximalt djup av cirka 200 meter. 2 Men oavsett hur djupt olika valar dyker är deras andningsapparat och blodkärlssystem intimt anpassade till livet i vatten och dykning på stora djup. På större djup mildrar också späcklagret, genom sin elasticitet, trycket på ömtåligare inre organ.
Andra unika funktioner för livet i haven är att valskinnets ytskikt är konstruerat så att vattenflödet strömlinjeformas utmed sidorna, Att valens öga är anpassat så att de ljusstrålar som når genom havsvattnet fokuseras på näthinnan – och att hörselsinnet är mycket högt specialiserat för att uppfånga ljudvågor under vatten.
Tillbaka till småhuvudvalen är dess nos kortare än nosen hos andra näbbvalar. Dessa kännetecknas annars av att nosen är långt utdragen från huvudet, ibland så markant att den nästan liknar en fågelnäbb – därav namnet. Småhuvudvalen, som kan bli upp till sju meter lång, har det största utbredningsområdet av alla näbbvalar och lever i tropiska, subtropiska och tempererade havsområden i de tre största ocenanerna.3
Källor:
1. https://jeb.biologists.org/content/223/18/jeb222109
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_whale
3. https://en.wikipedia.org/wiki/Cuvier%27s_beaked_whale
Näbbval, foto Wikipedia. Övriga foton, pixabay.
Läs mer om valar