Lite vombat-fakta

Vombaten (Vombatidae) är ett litet björnliknande djur bland Australiens olika slags pungdjur. Den har fyra korta ben, spadliknande klor och blir som vuxen omkring 70-120 cm lång. Den har en svart, mörkbrun eller ljusgrå päls, korta öron och nästan ingen svans. Gräs är huvudfödan, men den äter också andra växter, som svamp och rötter – särskilt dem av febergummiträd.

Det mest kännetecknande draget för vombaten är att den gräver sig ner i jorden för att göra sina bokamrar. Med sina starka klor gräver den långa tunnlar, som kan mäta upp till 30 meter, och är så vida att ett barn skulle kunna krypa genom dem. Gångarna är ofta förgrenade eller kombinerade med grannarnas. Deras utgrävda bokammare är rymliga och innehåller ofta en bekväm bädd av eukalyptusbark.

Vombaten är speciell på det sättet att deras pung öppnar sig bakåt. Detta gör att ungarna ligger väl skyddade från sand och jord, som annars skulle fylla pungen då vombaten gräver nere i marken. Över jord är vombaten en god sprinter, och där kan den på kortare sträckor nå upp till cirka 40 km i timmen. Den är även bra på att klättra och simma.

Det är ett fredligt till naturen, men försvarar sig kraftigt om den blir anfallen. Den trivs som regel med människor, och hålls ibland som husdjur. En filmskapare berättade om de problem han hade med en vombat som hela tiden sprang fram till honom för att “gosa” istället för att låta sig filmas.

Källor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Wombat
Jordens djur band 11, Bonniers Fakta Bokförlag AB 1968.
https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/facts/common-wombat

Vombaten är speciell på det sättet att deras pung öppnar sig bakåt. Detta gör att ungarna ligger väl skyddade från sand och jord, som annars skulle fylla pungen då vombaten gräver nere i marken. Över jord är vombaten en god sprinter, se exempel i videon, även om det här bara rör sig om en unge.   https://www.youtube.com/watch?v=oCZ9Zyi6XaA

Samtliga foton, pixabay.

Läs mer om pungdjur

Vad är en numbat?

Pollinerar-opossum

Blomsterintresserat snabelpungdjur i Australien

Om koalor genom tiderna

Coolt för koalor

Koalans ”extra stämband”