Längsta tungan i insektsvärlden

En fjäril med en 30 cm lång tunga – that´s something! Fjärilen ifråga är en svärmare som lever på Madagaskar. Den är aktuell i dagarna då den klassificerats som en egen art – Xanthopan praedicta. Tidigare har den setts som en underart till en liknande afrikansk fjäril.1-2

Denna fjäril, med insektsvärldens längsta tunga, har varit känd sedan länge, då forskarna noterat att den sög nektar ur en 30 cm djup orkidé – madagaskarstjärnan (Angraecum sesquipedale). Ja, det var orkidén som upptäcktes först, och då började sökandet efter vilken fjäril vars tunga kunde nå ner i den djupa blomkalken.

Likt andra fjärilars tunga, eller sugsnabel, ligger denna svärmares tunga hoprullad då den inte används. Sugsnabeln är smal och böjbar, som gjord för att suga i sig nektar – kan man tycka. I själva verket fungerar fjärilars sugsnabel mer som en pappershandduk, med en högabsorberande förmåga. Det visade en forskningsstudie av en amerikansk forskare för några år sedan.3

De vätskor som fjärilar med sugsnablar dricker av är som regel väldigt trögflytande i förhållande till fjärilens snabel. Om fjärilarna skulle pumpa upp exempelvis fruktjuice genom snabeln skulle denna utsättas för så högt tryck att snabeln skulle brista.

Källor:
1. https://phys.org/news/2021-10-moth-darwin-wallace-species.html
2. https://www.britannica.com/animal/hawk-moth
3. https://www.sciencedaily.com/releases/2009/11/091122161748.htm

Madagaskarstjärna (Angraecum sesquipedale) tillhör växtfamiljen orkidéer. Blommorna är vita och vaxartade och har en 30-40 cm lång sporre, fylld med nektar längst ner. (Illustrationer och foto, wikipedia.)

Läs mer om fjärilar

Fjärilsvingars drivkraft

Fjäril ser bäst

Hur fjärilar äter

Turbulens bäst för fjäril

Fjäril jagar höns på flykten

Fjärilar och fåglar lika snabba

Monarkfjärilar navigerar med hjälp av antennerna

Silkesmaskens hemlighet

Silkesmaskens hemlighet