Isle of Wight – en liten ö rik på fossil

Den lilla ön ”Isle of Wight” i engelska kanalen är känd för sina rika fossilfynd. Mest gäller det fossil från dinosaurier. Men här finns även fossil från andra reptiler, så ock från däggdjur, fiskar, snäckor, växter, insekter, spårfossil och mycket annat.

För en tid sedan publicerades några intressanta insektsfynd från ön, nämligen fossil av fikonsteklar. Trots en datering på 34 miljoner år (enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan) visade de sig nästan identiska med de fikonsteklar som lever idag. Fikonsteklar är millimeterstora små insekter som lever i symbios med fikusväxter, där båda parter är beroende av varandra. En likhet som såväl de nutida som de fossila fikonsteklarna delar är fickor på undersidan av kroppen, där de samlar pollen som de tar med sig till nya träd.

Ett av det senaste fynden från Isle of Wight är ett stenblock – 50 kg tungt – som visat sig innehålla fotavtryck från tre olika dinosaurier. Femtio kg kan låta mkt, men tänk dig två 25 kg säckar med potatis, och då är sten så mycket tätare. Nåja, möjligen är det bara två olika slags dinosaurier, då ett fotavtryck  (45 cm brett och 50 cm långt) bedöms komma från en vuxen Iguanodon och ett annat från en ”Iguanadon-liknande baby- dinosaurie”.

Det tredje fotavtrycket kommer också från en liten dinosaurie, som forskarna tolkar som en så kallad theropod med fågel-liknande fotavtryck. Klippan med fotavtrycken har hittats på en strand, där det finns flera liknande fotavtryck som dem på klippan. Exakt hur dinosaurierna såg ut som gjort fotavtrycken är självklart omöjligt att veta, då man bara har fotavtrycken att gå efter. Några fossila ben eller skelett-delar relaterade till fotavtrycken har forskarna inte funnit.

De mindre fotavtrycken finns bevarade inuti det stora fotavtrycket, vilket tillsammans med de övriga fotavtrycken på stranden visar att flera olika dinosaurier vistats här tillsammans. Forskarna tyder det som att de alla levt med varandra i godan ro, om man så får säga. Någon snabb typ av översvämning bör dock ha hänt, då fotspåren fyllts med sand som så småningom blivit till sandsten. Den lera som omger fotavtrycken är fortfarande mjuk och sköljs nu bort av havsvattnet, så fotavtrycken åter blivit blivit synliga på stranden.
 
Källor:
http://www.physorg.com/news/2011-04-dinosaur-footprints-boulder.html
http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-hampshire-13033456
http://www.ukfossils.co.uk/iow.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Dinosaurs_of_the_Isle_of_Wight