Hoatzin – en märklig fågel

En av de mer speciella fåglar, som lever idag, är Hoatzin (Opisthocomus hoazin), eller zigenarfågeln som den också kallas. Så pass ovanlig är den att den numera klassificeras till en egen ordning (Ophisthocomiformes)

Idag återfinns hoatzin enbart i vissa delar av Sydamerika, där den även hittats som fossil. Fossil har även hittats i Afrika och Europa. Så – en gång i tiden hade denna, lite annorlunda fågel, betydligt större spridning än idag.

Någon bra flygare är knappast Hoatzin, sina stora, breda vingar till trots, och den förflyttar sig sällan längre sträckor än någon kilometer åt gången. Ungarnas vingar är försedda med klor, vilket gör dem till goda klättrare. Detta kommer väl till pass då hoatzin bygger bo i träd med överhäng över vatten. Då ungarna lämnar boet efter ett par veckor kan de klättra på trädstammarna med hjälp av de kloförsedda vingarna. Vid det stadiet är de även simkunniga, men blir flygfärdiga först efter två månader.

En av hoatzins unika funktioner, gentemot andra fåglars, är dess matsmältningsapparat. Den har en ovanligt kraftig kräva, som är så överdimensionerad att den delvis trängt undan bröstmuskeln – vilket är en del av förklaringen till hoatzins dåliga flygförmåga. Dieten består i första hand av blad, men även av blommor och frukter.

Andra nutida fågelungar med klor är Turakon, en afrikansk gökfågel. Strutsen och vissa rallarfåglar har klor på vingarna även som vuxna individer. Bland fossilen finns några olika arter med klor på vingarna. Den kanske mest kända bland dessa är Archaeopteryx. Också en lite annorlunda fågel, som dessvärre är utdöd idag. Flera fossil av Archaeopteryx har hittats i Tyskland.

Källor:
http://phys.org/news/2014-01-south-american-hoatzins-europe.html
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00114-014-1144-8
https://bioone.org/journals/the-auk/volume-131/issue-1/AUK-13-134.1/A-hoatzin-fossil-from-the-middle-Miocene-of-Kenya-documents/10.1642/AUK-13-134.1.full
http://blogs.scientificamerican.com/tetrapod-zoology/2011/10/05/hoatzins-in-africa/
https://en.wikipedia.org/wiki/Hoatzin

Bild ovan, pixabay