Att neandertalmänniskan, på olika platser i världen, åt en blandad kost har fastslagits i många studier. Visst ingick kött, men då väl tillagat. De arkeologiska fynden visar att neandertalmänniskan var väl förtrogen med elden. Men även fisk, skaldjur och ett flertal olika växtprodukter ingick i dieten.
För dem som bodde i kustnära områden bör det varit naturligt att olika slags föda från havet utgjorde en stor del av kosten. Detta bekräftas ockås genom arkeologiska fynd. De senaste fynden kommer från Portugal, där man på neandertalarnas boplatser hittat rester av fiskben, skaldjur och blötdjur i mycket stora mängder. Även pinjenötter tycks ha utgjort en betydande del av dieten.1-2
Även då neandertalmänniskan levde längre inåt land, vilket ofta var fallet, kan man förmoda att fisk och annat ätbart hämtades upp ur sjöar och vattendrag. Ett exempel på detta kommer från en grotta i Kaukasus, där man hittat ben från stora laxar. Grottan tros ha bebotts av neandertalmänniskan vid den tidsperiod som laxbenen härstammar ifrån. Att rester av marina laxar hittats uppe i bergen, förklarar forskarna med att de fångats då de simmat in till sina lekplatser i färskvatten. 3
Då det gäller växter visar arkeologiska fynd att neandertalmänniskan använt dem såväl som huvudingrediens i kosthållningen, exempelvis som gröt, och som värdefull smaksättning. Samt att man känt till vilka växter som var nyttiga, och vilka som hade en läkande effekt. 4-5
Källor:
1. https://science.sciencemag.org/content/367/6485/eaaz7943
2. https://www.newscientist.com/article/2238767-neanderthals-feasted-on-seafood-and-nuts-according-to-fossil-remains/
3. http://phys.org/news/2013-09-salmon-years-caucasus.html
4. http://www.sciencemag.org/news/2017/03/neandertals-ate-woolly-rhinos-and-mushrooms-may-have-used-painkillers-and-antibiotics
5. https://phys.org/news/2012-07-neanderthals-knowledge-qualities.html
Foton, pixabay
Läs mer om neandertalmänniskans kostvanor och bruk av elden