Några, mycket välbevarade svidknott har hittats i bärnsten från Indien. Flera detaljer, som exempelvis nätmönstet på de skira små vingarna, syns tydligt i uppförstoring. (Se foton i kälIorna nedan.) I naturlig storlek är fossilen knappt millimetern stora. Även nutida svidknott är små, mellan 0,5-6 mm i storlek.
De fossila svidknotten är daterade till 54 miljoner år (enligt evolutionsteorin och den geologiska tidsskalan). Fossilfynd med ungefär samma åldersdateringar har tidigare gjorts i Europa och Kina. Nu funderar forskarna hur insekterna tagit sig mellan olika kontinenter. Förutom spekulationer, om hur kontinenterna kan ha rört sig, lägger man fram tanken att svidknotten kan ha suttit på andra djur, som exempelvis fåglar som flugit över stora avstånd. En tanke som är lätt att ta till sig. Flytande öar kan också vara en förklaring.
Svidknott, med det latinska namnet Ceratopogonidae är en familj i underordningen myggor. Namnet till trots ska de inte förväxlas med knott som tillhör en annan myggfamilj. Bäst känner vi idag till svidknotten genom det engelska namnet “biting midges” (myggor som bits), då vi som råkat ut för dem vet vilken plåga de kan vara.
Det är dock inte alla arter som suger blod på människor eller ryggradsdjur. Några av de minsta suger kroppsvätska på större insekter, andra lever på nektar. Och kanske var detta svidknottens ursprungliga levnadsmönster? Men något svar kring detta är svårt att få fram från fossilen.
Källor:
http://phys.org/news/2017-01-india-isolated-thought.html
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0169144