Fossil från en papegoja, med en uppskattad längd på en meter och en vikt på sju kilo, har nyligen hittats på Nya Zeeland. Utifrån studiet av benens uppbyggnad tror forskarna att den var släkt med kakapon, eller ugglepapegojan, som fortfarande lever på Nya Zeeland.
Kakapon är den nutida tyngsta papegojfågeln, med en vikt på upp till fyra kilo. Lite lättare med andra ord än den fossila, och lite kortare med en längd på ca 60 cm. (Den nutida längsta papegojfågeln är den meterlånga hyacintaran i Sydamerika.) Den nutida kakapon är inte flygkunnig i egentlig mening men kan glidflyga kortare sträckor, ofta i samband med då den klättrat upp i något träd. Forskarna tror att den nu fossila papegojan haft ett liknande levnadsmönster, då väggarna på nedre delen av benet är väldigt kraftiga.
Dagens ugglepapegoja är akut hotad. Men med ett omfattande naturvårdsarbete, som bland annat inneburit att öar utanför Nya Zeelands fastland rensats på råttor och andra inplanterade däggdjur, är den långsamt på väg att återhämta sig.
Det latinska namnet på den nyupptäckta papegojan är Heracles inexpectatus.
Källor:
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2019.0467
https://www.newscientist.com/article/2212660-worlds-largest-parrot-was-a-metre-tall-and-lived-19-million-years-ago/
Kakapo/ugglepapegoja är den nutida tyngsta papegojfågeln (Ill Wikipedia).
Hyacintaran med sin vackra blå fjäderdräkt är den nutida längsta papegojan. Dess unika storlek och färg gör att den är en av de mest populära arterna av aror som hålls i fångenskap (foto, pixabay).
En betydligt större, numera utdöd fågel från Nya Zeeland är Moafågeln som kunde bli upp till 3,5 meter hög, med en vikt på 230 kg. (Fossil av Moafågel, Dinornis maximus, på Carnegie Museum.)
För flera foton se wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Kakapo, https://en.wikipedia.org/wiki/Hyacinth_macaw, https://en.wikipedia.org/wiki/Dinornis
Läs mer om fossila papegojor
Och om en nutida