Forntida fågel mer avancerad än dagens!

Jeholornis, en forntida fågel vars fossil har hittats i över hundra exemplar i Kinas kritalager, hade ett bättre luktsinne än nutida fåglars.

Det visar en studie, utförd med bland skiktröntgen, som forskarna nyligen gjort av en av fågelskallarna.1-2 Studien visar också att Jeholonis antagligen var anpassad för att se i dagsljus snarare än på natten. En tidigare studie, av det första fossilet som hittades, visade att Jeholornis var en fullt flygkunnig fågel. Dessutom en fröätande sådan, då dryga femtiotalet fossila frön, av storleken hos en vattenmelons kärnor, fanns i dess bröstkorg.3-4

Utmärkande hos Jeholornis var den drygt 40 cm långa stjärten, liknande den hos berömda Archaeopteryx (den så kallade urfågeln). Som också den, efter upprepade studier, visat sig vara just en fågel, och ingenting annat. Den gamla teorin att Archaeopteryx skulle vara en mellanform mellan reptiler och fåglar har nog de flesta forskare övergett numera – inte minst de främsta experterna på fågelfossil.

Även studierna av Jeholornis fossil visar att fåglar har varit just fåglar, sedan urminnes tider. Med alla sina utmärkande särdrag, bland såväl dagens alla arter, som de nu utdöda.

Källor:
1. https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221024153616.htm
2. https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlac089/6768673?redirectedFrom=fulltext
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12140555/
4. https://www.scientificamerican.com/article/chinese-fossil-shows-earl/

Bild ovan, pixabay

Läs mer om fåglars luktsinne

Luktsinnet viktigt för fåglar

Albatrossens fenomenala luktsinne

Ny studie visar oljefågelns ekologiska betydelse