Fjärilens fenomenala sugsnabel

Hos de flesta fjärilar är munnen likt ett långt sugrör, en så kallad sugsnabel, som ligger hoprullad då den inte används. Sugsnabeln är lång, smal och böjbar, som gjord för att suga i sig nektar – kan man tycka.

I själva verket fungerar den mer som en pappershandduk, med en högabsorberande förmåga. Det visar en forskningsstudie av en amerikansk forskare vid namn Konstantin Kornev, som kom för några år sedan.1-2 De vätskor som fjärilar med sugsnablar dricker av är som regel väldigt trögflytande i förhållande till fjärilens snabel. Om fjärilen skulle pumpa upp exempelvis fruktjuice genom snabeln skulle denna utsättas för så högt tryck att snabeln skulle brista.

Kornevs studier visar att de vätskor som fjärilarna dricker istället sugs upp mjukt genom små tunna kärl, så kallade kapillärer. Fjärilar dricker en mångfald av olika vätskor så det är viktigt att snabeln fungerar för dem alla, oberoende av vätskornas konsistens.

Den längsta tungan, inte bara bland fjärilar, utan bland alla insekter, har en svärmare på Madagaskar vilken nyligen klassificerats som en egen art – Xanthopan praedicta. (Tidigare har den setts som en underart till en liknande afrikansk fjäril.) Forskarna hade noterat att fjärilen sög nektar ur en 30 cm djup orkidé – madagaskarstjärnan (Angraecum sesquipedale). Ja, det var orkidén som upptäcktes först, och då började sökandet efter vilken fjäril vars tunga kunde nå ner i den djupa blomkalken.3-4

Likt andra fjärilars tunga, eller sugsnabel, ligger denna svärmares tunga hoprullad då den inte används.

Källor:
1. http://www.sciencedaily.com/releases/2009/11/091122161748.htm
2. https://www.researchgate.net/publication/228799333_Butterfly_proboscis_as_a_biomicrofluidic_system
3. https://phys.org/news/2021-10-moth-darwin-wallace-species.html
4. https://www.britannica.com/animal/hawk-moth

Foton ovan, rapsfjäril (Pieris napi) med hoprullad sugsnabel och gammafly (Autographa gamma) som dricker nektar.

 
Ängssmygare (Ochlodes sylvanus) och rapsfjäril (Pieris napi) suger nektar med sina så väl fungerade sugsnablar.

Madagaskarstjärna (Angraecum sesquipedale) tillhör växtfamiljen orkidéer. Blommorna är vita och vaxartade och har en 30-40 cm lång sporre, fylld med nektar längst ner. (Illustrationer och foto, wikipedia.)