T rex, Velociraptor och andra så kallade theropoder beskrivs ofta med ett utpräglat rovdjursbeteende. Forskarna har som regel utgått från att de använde sina starka tänder och klor, som vi känner till från fossilen, för att fånga och döda sina byten.
Nu har en engelsk forskare detaljstuderat klorna på frambenen, särskilt hos en speciell grupp kallad therizinosaurier. En grupp som, även om de räknas till theropoderna, av forskarna ses som fridfulla växtätare. Han har då sett att där finns en stor variation i hur klorna var uppbyggda. Och att de mycket väl kan ha varit anpassade för sådant som att gräva, greppa med eller ta sig igenom hårda material.
Therizinosaurierna kunde bli upp till sju meter långa, med över halvmetern långa klor på frambenen. Att dessa väldiga klor förmodligen användes till annat än dödande, är inte en helt ny upptäckt. Redan tidigare har forskarna föreslagit att de kanske använts för att dra till sig lövrika grenar och växter. Och för att gräva upp rötter och eventuellt termitbon.
Källor:
http://phys.org/news/2014-05-teeth-claws-dinosaur-claw-function.html
http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/281/1785/20140497
http://en.wikipedia.org/wiki/Therizinosaurus