Den indonesiska tanimbarkakaduan

När den indonesiska tanimbarkakaduan (Cacatua goffiniana) ställdes inför problemet att plocka fram en cashewnöt ur en komplicerad låda, löste den problemet på ca 30 sekunder.

För att komma åt nöten behövde den sticka hål på ett skyddspapper. och sedan pilla ned nöten från en hylla med hjälp av ett kluvet sugrör.

I det vilda använder tanimbarkakaduan redskap som fungerar som knivar och kilar för att komma åt fruktkött. Nu ville forskarna se om detta är inlärda beteenden, eller om fåglarna lyckas lösa problemen med helt andra typer av verktyg. Vilket den inte bara gjorde, snabbt och smidigt. Den plockade också åt sig just de verktyg som behövdes för uppgiften, även om det var helt andra än dem den använder ute i naturen.

När forskarna förändrade lådornas inre, så att det bara behövdes ett av verktygen för att komma åt nöten, insåg kakaduorna detta. Och de såg till att ta med rätt verktyg när de flög fram till lådan, eller gick till den uppför en stege.

Tanimbarkakaduan är den minsta av alla kakaduor. Den är runt 30 cm lång, honorna väger cirka 250 gram och hannarna cirka 300 gram. Till utseendet liknar hannar och honor varandra med sin vita fjäderdräkt, och några rosaaktiga fjädrar mellan den ljusgråa näbben och ögonen. Liksom andra kakaduor har den en höj- och sänkbar tofs på huvudet.

Källor:
https://www.livescience.com/cockatoos-join-humans-and-chimps-as-only-species-that-can-use-a-set-of-tools
https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(21)01111-8
https://en.wikipedia.org/wiki/Tanimbar_corella

Bild ovan, pixabay

Läs om palmkakaduan, som även den gör en typ av verktyg, då den skapar musik.

Ljuv musik bland kakaduor

Läs om fossil från papegojor

Papegoja från Sibirien

 

Fossil papegoja från Danmark