Att reglera sin kroppsvärme! Det kanske vore något i sommarvärmen. Och nu menar jag inte till det yttre med fläktar, luftkonditionering och sånt. Eller ens med våra kläder. Nej, jag tänker på kroppen – om det skulle fungera.
Nåja, det vore kanske lite konstigt. Men det förekommer faktiskt hos vissa djur och fåglar. En av dem är tukanen, som har den största av alla fågelnäbbar. Flera olika förslag har lagts fram av forskarna om den stora, färgglada näbbens funktion (som ändå är väldigt lätt då den är tunn).
Förmodligen finns flera fördelar med dess storlek. Men ett kanadensiskt forskarteam har visat i en studie att den fungerar som värmereglerare. Med hjälp av en värmekamera såg forskarna hur snabbt näbbens temperatur ändrades i förhållande till omgivningen. När fågeln skulle sova kunde temperaturen exempelvis sjunka med tio grader på bara några minuter. Att den kan sjunka så snabbt tror forskarna beror på näbbens många ytliga blodkärl.
Ett annat exempel på djur som reglerar sin kroppsvärme genom yttre kroppsdelar är elefanten, vars stora öron fyller samma funktion. Ett annat är geten, som avpolleterar sin överskottsvärme till hornen. Det har även lagts fram förslag bland forskarna att de stora benkragarna och hornen hos vissa dinosaurier skulle fyllt samma funktion. Man hänför detta till de många blodådror man funnit i fossila horn och benkragar hos exempelvis Triceratops.
Källor: Science 2009 vol 325 sid 468-470.
http://www.physorg.com/news167584608.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Triceratops
Foton ovan: Tukanens stora näbb – den största av alla fåglars – fungerar som värmereglerare (foton, pixabay).
Andra djur som reglerar kroppsvärmen, genom olika kroppsdlar, är geten genom hornen och elefanten genom sina stora öron.
Även de stora benkragarna och hornen hos vissa dinosaurier kan ha fyllt samma funktion, enligt en del forskare. (Triceratops på Carnegie Museum, Pittsburgh, USA. Foto, Wikipedia.)